úterý 24. ledna 2012

Vaječný koňak

Také máte rádi vaječný koňak? Mám pro vás jednoduchý recept, který zaručí, že si domácí vaječný koňak uděláte s chutí i jindy, než jen o Vánocích.
Co budeme potřebovat? (přibližně na 1,5 - 2l)
8 žloutků, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru
rum (podle chuti - přibližně 4dcl), 2 slazené kondenzované mléka, 1 a půl neslazeného kondenzovaného mléka

Postup:
Ve větší míse (doporučují nějakou hlubokou, při šlehání mixérem to stříká) si rozmixujeme 8 žloutků s vanilkovým cukrem a 2 lžícemi moučkového cukru. Postupně přiléváme obě slazené mléka a ke konci i 1 a půl neslazeného.
Nakonec přilijeme rum podle chuti (já dávám 3-4dcl) a vše ještě mixujeme. Konzistence koňaku by měla být podle toho zda máte radši hustší  nebo řidší (pokud se vám zdá moc hustý, přilijte ještě neslazené kondenzované mléko). Doporučuji ochutnávat při přidávání rumu, abyste si jej omylem neudělali příliš silný.
 Hotový vaječný koňak přelijeme do prázdných flašek a necháme jeden až dva dny uležet. 

U nás je většinou první flaška vypita už ten samý den, neboť máme vaječný koňak moc rádi.
 Teď už mi nezbývá nic jiného, než vám popřát...na zdraví!
 Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!