čtvrtek 25. října 2012

Jitrnice se zelím

Během včerejší cesty k rodičům jsme narazili na úžasný stánek plný uzených dobrot. Ulovili jsme krásnou, libovou tlačenku, kořeněný bok a lahodné jitrnice. Protože jsme si však jitrnice chtěli tentokrát dopřát trochu jinak než s chlebem a kyselou okurkou, tak jsme se rozhodli, že ji připravíme na teplý způsob se zelím. Bylo to výborné a pro ty, kteří nemají rádi třeba prejt, je to dobrá alternativa.

Co budeme potřebovat? (pro 4 osoby)
  • 2 velké jitrnice
  • 1 balení kysaného zelí
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
Postup:
  1.  Na pánvičce si rozpálíme olej na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Asi po 5 minutých přidáme jitrnici, kterou jsme zbavili střívka a nakrájeli ji na menší kousky. 
  3. Za občasného míchání ji na středním plameni restujeme asi 30 minut, dokud se nezačne jakoby lehce opékat.
  4. Mezi tím si dáme kysané zelí do hrnce a povaříme přibližně 40 minut, dokud zelí  nezměkne. Nakonec dochutíme dle vlastní chuti cukrem a zahustíme lžící hladké mouky a necháme 5 minut provařit.
  5. Jitrnici si můžeme případně dochutit špetkou solí a pepře.
Hotovou jitrnici podáváme se zelím a bramborem, nebo třeba knedlíkem. Doufám, že se vám tento rychlý a opravdu jednoduchý recept líbí a vyzkoušíte jej.
Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!