pátek 19. října 2012

Koblížky s čokoládovou polevou

Koblihy máme u nás doma moc rádi. Protože jsou ale v obchodech často předražené a ne zrovna dobré, tak jsem se rozhodla, že si je doma opět udělám sama. Tentokrát nebudou plněné jablky jako tyto z minula, ale budou polité čokoládou.
Co budeme potřebovat?
na koblihy:
  • 1 balíček instantního droždí
  • 2 a půl šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 šálku teplého mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 vejce
  • rostlinný olej na smažení
na polevu: 
  • 100g čokolády na vaření
  • 50g ztuženého tuku
Postup:
  1. Ve velké míse si smícháme droždí a 1 a půl šálku mouky. 
  2. Přimícháme teplé mléko, med a vejce.
  3. Nakonec přidáme zbývající šálek mouky a sůl.
  4. Dobře promícháme a vytvoříme těsto, které necháme na teplém místě hodinu kynout.
  5. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučenou plochu, několikrát jej prohněteme a rozválíme asi na 1 cm silný plát z kterého skleničkou vykrojíme kolečka.
  6. Kolečka dáme na pomoučenou plochu, posypeme je lehce moukou a pod utěrkou necháme 30 minut kynout.
  7. Zatím si připravíme polevu, kdy čokoládu necháme s tukem rozpustit ve vodní lázni, dokud není poleva hladká.
  8. Na pánvi si rozpálíme větší vrstvu oleje a z každé strany smažíme koblihy asi 2 minuty. Pokud máte fritovací hrnec, budete to mít jednodušší.
  9. Koblihy necháme okapat na papírové utěrce.
  10. Pak je necháme asi 5 minut vychladnout, polijeme lehce čokoládovou polevou a opět necháme zatuhnout.
 Koblihy jsou výborné a musím říct, teda pokud vám vydrží, že druhý den jsou ještě lepší než v den přípravy.
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!