pondělí 9. dubna 2012

Velikonoční kačena se zelím a bramborovým knedlíkem

Velikonoce jsou svátky jara a tak bychom si měli dopřát něco slavnostnějšího. My zvolili oblíbenou kačenu, na kterou vám přináším jednoduchý recept.  Také bych chtěla všem popřát KRÁSNÉ VELIKONOCE!

Co budeme potřebovat?
kačena:
  •  1 kačena 
  • sůl
  • kmín
  • 2 jablka zbavená jadřince a nakrájená na měsíčky
zelí:
  • červené zelí
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • cukr
  • 1 cibule
  • 10dkg špeku
bramborový knedlík:
  • 1kg uvařených a vychladlých brambor ve slupce
  •  300g hrubé mouky
  • 100g škrobu
  •  3 vejce
  • sůl
Postup:
Kačena:
Kačenu si naporcujeme, osolíme z obou stran, položíme na plech a posypeme kmínem. Nakonec posypeme jablky, podlijeme vodou a dáme péct na 160°C přibližně na 2,5 - 3 hodiny. Během pečení kačenu podléváme a na posledních asi 20 minut přikryjeme alobalem, aby nebyla vysušená.

Zelí:
Zelí vložíme do hrnce, přilijeme trochu vody, přidáme bobkový list a nové koření a dle chuti osladíme cukrem. Takto připravené zelí vaříme do změknutí pod pokličkou. Než nám zelí změkne, na pánvi si osmažíme na drobno nakrájenou cibulku a špek nakrájený na kostičky. Na konci přidáme špek a cibulku do zelí a promícháme.

Knedlíky:
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné straně struhadla. Přidáme k nim mouku, škrob, vejce, špetku soli a vypracujeme měkčí těsto z kterého vytvoříme přibližně 4 knedlíky. Připravené knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě, a to po dobu 20 - 25 minut. Knedlíky poté nakrájíme nití na kolečka.


Pevně věřím, že se vám jídlo povede, protože recept je opravdu jednoduchý. 
Přeji vám dobrou sváteční chuť!
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!