sobota 14. dubna 2012

Hovězí guláš

Hovězí guláš je natolik oblíbený a chutný, že jsem jej prostě pro vás musela uvařit, abyste měli recept. Po několika hodinovém prohlížení všemožných receptů jsem usoudila, že tento by měl být ten nej ze všech stránek. Samozřejmě budu ráda za jakékoli vylepšováky, které mi sem můžete napsat. 

Co budeme potřebovat?
  •  800g hovězího zadního
  • 4 ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • drcený kmín 
  • 1 lžička majoránky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 3 lžíce sádla
Postup: 
 
1.      V hrnci rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Mezi tím si nakrájíme hovězí maso na kostky.

2.      K cibuli přidáme sladkou i pálivou papriku a maximálně půl minuty mícháme. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a opékáme, aby se nám maso zatáhlo. Opékáme několik minut, než začne maso pronikavě vonět a pouštět šťávu. Poté maso osolíme, opepříme a přidáme kmín, podlijeme vodou tak, aby se nám maso dusilo a ne vařilo.


3.      Důkladně promícháme, zavřeme hrnec pokličkou a dáme dusit, dokud není maso měkké. To trvá přibližně 1,5 - 2 hodiny. Někdy však i déle. Během vaření nezapomeneme podlévat, ale přiměřeně, abychom měli guláš a ne polévku a také občas promícháme, aby se nám guláš nepřipálil. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Guláš by se měl během vaření sám zredukovat, takže není třeba jej zahustit. Pokud by se vám přeci jen zdál málo hustý, zahustěte jej jíškou.

Guláš můžete podávat s knedlíkem, chlebem či jinou oblíbenou přílohou. 
Dobrou chuť!
 Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!