neděle 24. června 2012

Letní dort s jahodami

Protože už máme oficiální astrologické léto tak si myslím, že se na nedělní dobrotu ke kávě hodí něco svěžího. A to tento dortík zaručeně je. Pokud nemáte rádi zrovna jahody, nebo je jíst nemůžete, použijte jakékoli jiné čerstvé ovoce dle vlastní obliby - borůvky, třešně, maliny...cokoli vás napadne. A opatrně, abyste dort nesnědli i ostatním :-)
Co budeme potřebovat?
  • 3 vejce
  • 90g cukr krupice
  • 120g polohrubé mouky
  • 2 zakysané smetany
  • moučkový cukr
  • čerstvé jahody
Postup:
  1. Vejce si dáme do mísy, přidáme cukr a důkladně vyšleháme - asi po dobu 5 - 10 minut. Pak přimícháme mouku.
  2. Dortovou formu si vymažeme tukem/máslem/olejem a vysypeme moukou, nebo vyplníme pečícím papírem.
  3. Do dortové formy nalijeme těsto a dáme péct na 160°C na 15 - 20 minut. Hotový dort poznáme, že zapíchneme dřevěnou špejli, která po vytáhnutí na omak nelepí.
  4. Dort necháme vychladnout a pak jej podélně rozpůlíme. V misce si smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem dle požadované sladkosti. Čerstvé jahody si omyjeme a nakrájíme na půlky.
  5. První polovinu dortu potřeme zakysanou smetanou, poklademe jahodami a položíme druhou polovinu dortu, kterou opět potřeme zakysanou smetanou a to zvrchu i z boku, aby byl dort celistvý. Vrch dortu poklademe jahodami a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. 
  6. Při potírání dortu zakysanou smetanou pracujeme rychle, aby se nám smetana příliš neroztékala.
Jakmile vám dort ztuhne, už jej stačí jen nakrájet a vychutnat si letní osvěžení.
Dobrou chuť!
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!