středa 21. listopadu 2012

Česnekové housky

Taky se vám občas stane že si jdete pro rohlík nebo chleba a zjistíte že už nemáte ani kousek pečiva? Tak pro tyto případy vám dnes zveřejním recept na super housky, které jsem zvládla i já. Na tvar prosím nehleďte, nejsem pekařka a to jak se motají housky, vánočky a jiné věci pro mě bylo vždy záhadou.
Co budeme potřebovat?
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 šálek teplé vody
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1/2 lžičky soli + špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 hrnky hladké mouky a trochu na vyválení
  • 5 stroužků prolisovaného česneku
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce provensálského koření
Postup:
  1. Do mísy dáme vodu, droždí, cukr a med a necháme vzejít asi 10 minut kvásek.
  2. Pak přidáme 1/2 lžičky soli, olej a mouku. 
  3. Vypracujeme těsto do tvaru koule. Vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple asi 3 hodiny. 
  4. Pak odděláme utěrku a uprostřed těsta pomoci pěsti vtlačíme těsto dolů. Uděláme jakoby důlek. Opět zakryjeme a necháme kynout další hodinu.
  5. Po vykynutí do těsta uděláme důlek ještě jednou a pak jej vyválíme na pomoučeném vále asi 0,5 - 1cm silný plát o průměru asi 30cm. Rozměry berte jako orientační, pokud vám vyjde plát menší nic se neděje. Řiďte se spíše tloušťkou.
  6. Kolo z těsta pak rozkrojíme na půlky a jednotlivé půlky nakrájíme na proužky asi o šířce 1cm.
  7. Na pánvičce si rozpustíme máslo ke kterému přídáme špetku soli a prolisovaný česnek.
  8. Troubu předehřejeme na 200°C.
  9. Na plech si dáme pečící papír.
  10. Na každém proužku těsta udělejte uzel jako na obrázku níže a položte jej na plech.
  11. Každý uzel potřete lehce česnekovým máslem a pečtě asi 12 minut, dokud nejsou housky lehce zlatavé.
    Já si na houskách pochutnala ještě za tepla a málem na nikoho jiného nezbylo.
    Nebojte se domácího pečiva, když jsem to zvládla já, tak vy taky.
    Petra

    2 komentáře:

    Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!