středa 3. října 2012

Makronky

Pařížské makronky jsou nejen krásné na pohled, ale i skvěle chutnají a můžete si s jejich barevnou kombinací opravdu vyhrát. Jsou skvělým dárkem - stačí jich dát pár do balíčku z celofánu a ozdobit mašlí. A já vám přináším jeden recept, podle kterého si je můžete doma upéct. Vím, že je to kalorická bomba ale kdo by jim odolal.

Co budeme potřebovat?
  • 200g jemně mletých mandlí
  • 200g moučkového cukru
  • 200g cukru krupice
  • 50ml vody
  • 150g bílků (je potřeba si je opravdu odvážit)
  • 100g smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 150g čokolády
  • potravinářské barvivo
Postup:
  1. Do velké mísy vsypeme na jemno namleté mandle, přidáme moučkový cukr a promícháme.
  2. V kastrůlku si svaříme 180g cukru krupice s 50ml vody na cukrový sirup.
  3. Odvážíme si dvakrát 75g bílků.
  4. Jednu várku bílků (75g) ušleháme do polotuha se zbylým krupicovým cukrem. Pak snížíme rychlost mixéru a za pomalého přilévání cukrového sirupu vyšleháme tuhý sníh.
  5. Zbylé bílky (75g) vmícháme do směsi mandlí a moučkového cukru a opatrně ji spojíme s tuhým sněhem.
  6. Sněhové těsto obarvíme potravinářským barvivem podle požadované barvy a přendáme do cukrářského sáčku (nebo igelitového sáčky, kde si v rohu odstřihneme špičku).
  7. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka, necháme chvíli stát, aby povrch makronek oschnul. Asi 20 minut.
  8. Pečeme v troubě při 140°C asi 15 minut.
  9. Upečené makronky sejmeme z plechu a necháme vystydnout.
  10. Mezi tím si prohřejeme smetanu s vanilkovým luskem, vmícháme čokoládu, kterou necháme rozpustit a pak necháme vychladit.
  11. Krémem potřeme polovinu makronek a druhou polovinou přiklopíme.

Budu ráda, když mi napíšete, jestli se vám podařily a jak vám chutnaly.
Petra

2 komentáře:

  1. Tento recept není podle pravých makronek. Podle pravého receptu byste měla odměřit teplotu cukrového odvaru nebo sirupu jak tomu říkáte na 118°C pomocí cukrářského teploměru. a když to neuděláte, chuť makronek je poté výrazně jiná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si vědoma že to nebude pravý recept, ale chuť posoudit nemůžu, nikdy jsem je předtím nejedla, tyhle byly úplně první s kterými jsem se setkala :-)

      Vymazat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!