Polévka je v těchto měsících jídlo, které je podle mě základem. Ne jenom že zahřeje, ale i zasytí a navíc je na přípravu rychlá, takže vy se můžete věnovat podzimním radovánkám. Letos nám počasí přeje a ačkoli je chladněji, tak neprší a my můžeme trávit čas venku. Můžete pouštět draky, dovádět v listí a nebo se jen tak procházet a relaxovat v přírodě plné barev. A když vám vyhládne, tak si můžete dát třeba tuhle krémovou bramborovou polévku.
Co budeme potřebovat?
- 4 velké brambory
- litr kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany
- 1/4 šálku hladké mouky
- 1 středně velká cibule nadrobno nakrájená
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky hořčice
- sůl (asi 1 - 2 lžičky)
- špetka pepře
- špetka muškátového oříšku
- 2 lžíce másla
Postup:
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a smažte dokud cibule nezesklovatí. Asi 5 minut.
- Pak přidejte hořčici, promíchejte a přisypte mouku. Přibližně minutu za stálého míchání restujte.
- Přidejte vývar a na malé kousky nakrájené brambory, které vařte dokud nejsou měkké. Někdy to trvá půl hodiny, někdy hodinu, musíte brambory během vaření zkoušet.
- Když jsou brambory měkké, tak polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přilijte smetanu.
- Povaříme asi 15 minut, dokud polévka nezhoustne.
- Ve finále stačí polévku dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem dle vlastní chuti.
Polévku na talíři můžete ozdobit chlebovými krutony, křupavou slaninou a zelenou petrželkou nebo libečkem.
Pokud chcete polévku méně hustou, tak ji nařeďte trochou vody.
Petra
je výborná :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že chutnala :-)
Vymazat