středa 17. října 2012

Krémová bramborová polévka

Polévka je v těchto měsících jídlo, které je podle mě základem. Ne jenom že zahřeje, ale i zasytí a navíc je na přípravu rychlá, takže vy se můžete věnovat podzimním radovánkám. Letos nám počasí přeje a ačkoli je chladněji, tak neprší a my můžeme trávit čas venku. Můžete pouštět draky, dovádět v listí a nebo se jen tak procházet a relaxovat v přírodě plné barev. A když vám vyhládne, tak si můžete dát třeba tuhle krémovou bramborovou polévku.
Co budeme potřebovat?
  • 4 velké brambory
  • litr kuřecího vývaru
  • 1 šálek smetany
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 středně velká cibule nadrobno nakrájená
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl (asi 1 - 2 lžičky)
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 lžíce másla
Postup:
  1. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a smažte dokud cibule nezesklovatí. Asi 5 minut.
  2. Pak přidejte hořčici, promíchejte a přisypte mouku. Přibližně minutu za stálého míchání restujte.
  3. Přidejte vývar a na malé kousky nakrájené brambory, které vařte dokud nejsou měkké. Někdy to trvá půl hodiny, někdy hodinu, musíte brambory během vaření zkoušet.
  4. Když jsou brambory měkké, tak polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přilijte smetanu. 
  5. Povaříme asi 15 minut, dokud polévka nezhoustne.
  6. Ve finále stačí polévku dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem dle vlastní chuti.
Polévku na talíři můžete ozdobit chlebovými krutony, křupavou slaninou a zelenou petrželkou nebo libečkem.
Pokud chcete polévku méně hustou, tak ji nařeďte trochou vody.
Petra

2 komentáře:

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!