sobota 3. března 2012

Lasagne

Jídlo, které je na přípravu sice trochu náročnější, za to vám však bude odměnou jeho výborná chuť.

Co budeme potřebovat?
1,5lžíce olivového oleje, 1 najemno nakrájená cibule, 1mrkev nakrájená na malé kousky, 1 řapíkatý celer, 100g slaniny na kousky, prolisované stroužky česneku, 500g mletého masa, 100ml mléka, 2 konzervy krájených rajčat, 2 bobkové listy, lžička rozmarínu, lžička tymiánu, lžička sušeného oregana, hovězí bujon, 250mlčerveného vína, lasagne, 100g strouhaného sýru typu parmazán
bešamel:
750ml mléka, 1 oloupaná cibule nakrájený na větší kusy, 2bobkové listy, 50g másla, špetka muškátového oříšku,50g hladké mouky
 
Postup:
Jako první si připravíme bešamel. Mléko s cibulí a bobkoými listy přivedeme k varu a pak necháme asi hodinu odstát, aby mléko vstřebalo aroma koření a cibule (během toho můžete připravit maso).
 Pak si mléko přecedíme. V hrnci ve kterém bylo mléko si rozpustíme máslo, pak ho za stálého míchání zasypeme hladkou moukou a necháme asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku. Do horké jíšky přilijeme postupně mléko a pořádně promícháme. Kaši bychom ve finále měli mít v konzistenci husté omáčky. Bešamel chvíli provaříme a přidáme špetku muškátového oříšku.
 A teď si připravíme masovou směs. Do větší pánve dáme olej, řapíkatý celer nakrájený na malé kostičky, mrkev,cibuli, česnek a slaninu a vše smažíme asi 15minut. Přidáme mleté maso, vařečkou ho rozmícháme na drobné kousky, lehce ho osmažíme, přidáme mléko, rajčata a vše promícháme. Nakonec přidáme bylinky, bujon, víno a přivedeme k varu. Pak přiklopíme a na mírném plameni za občasného mícháne hodinu vaříme. Pak provaříme ještě asi 30 minut bez pokličky, až je omáčka vláčná. Nakonec osolíme a opepříme a vytáhneme bobokové listy.
 Už se blížíme do finále, máte radost?
Troubu si předehřejeme na 180°C. Na dno velké zapékací mísy si dáme 1 lžíci masové směsi, zakryjeme vrstvou lasagní. Na lasagne pak dáme čtvrtinu bešamelu. Na bešamel navrstvíme třetinu masové směsi a zasypeme části parmazánu. Pak poklademe opět lasagne, bešamel, masovou směs a parmazán a ještě jednou vše zopakujeme.
Úplně navrch dáme ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazán. Při skládání vrstev se řiďte vlastním požadovým množstvím ingrediencí v jednotlivých vrstvách. Klidně si udělejte více či méně vrstev, ale pořadí neměňte. Lasagně pečeme hodinu, až jsou na povrchu zlaté a křupavé.
Tak a teď už si pochutnejte na svém mistrovském díle.
Dobrou chuť!
 Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!