dnes mám pro vás recept na další sladkou a přitom zdravou dobrotu. Mrkvový dort osobně příliš nemusím, ale většina lidí ho má moc ráda a tak jsem se rozhodla, že recept zveřejním i pro vás, abyste si jej mohli doma udělat. Fotka je dnes z toho co zbylo, protože se na něj všichni vrhli. A jen chci říct, že od klasických mrkvových dortů se ten můj liší tím, že místo citronové polevy jsem zvolila čokoládovou.
Co budeme potřebovat?
- 300g loupaných mandlí (nejlépe lupínky)
- 300g cukru krupice
- 300g strouhané mrkve
- 80g polohrubé mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- citronová kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 čokoláda na vaření
- 30g 100% rostlinného tuku
- Ve větší míse si smícháme vejce, cukr a nastrouhanou mrkev.
- Asi 2 hrstičky mandlí si dáme na chvíli do mrazáku - cca 10 - 15 minut. Tuk který je v nich obsažených pak při mixování nebude způsobovat, že se bude mouka z mandlí lepit. Mandle z mrazáku tedy rozmixujeme na mouku.
- Zbylé mandle nasekáme dle požadované hrubosti. Já mám ráda, když to v dortu křupne, takže to se sekáním nepřeháním.
- Do mísy kde máme vejce,cukr a mrkev přidáme mouku z mandlí, kousky mandlí a přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli, mouku a kypřící prášek.
- Vše důkladně promícháme a dáme do vymazané, nebo pečícím papírem vyložené dortové formy.
- Pečeme v předehřáté troubě při 160°C 10 minut. Pak teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme dalších 30 minut.
- Po upečení necháme dort vychladnout a mezi tím si připravíme polevu.
- Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Polevu necháme 3 minutky chladnout a pak rychle rozetřeme na vrch dortu a dáme chladit do ledničky, dokud poleva neztuhne.
Na závěr bych také chtěla poděkovat mé sestře, která mi tuhle fotku pořídila a mě přijde opravdu povedená.
Petra
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!