Co budeme potřebovat?
- vepřový bok bez kosti (nebo odřezek z vepřového boku, který nevyužijete na pečený bůček)
- Maso nakrájíme na kousky o straně 1 až 2 cm. Záleží jak chcete mít finální škvarky velké. Já je mám raději menší.
- Kousky dáme do hrnce a na mírném ohni zahříváme za stálého míchání. Po chvíli kostky zesvětlají a začne se vyškvařovat sádlo. V tuto chvíli stačí škvarky promíchat jen občas, pokud se vám nepřipalují. Asi po hodině začnou být škvarky zlatavé a měly by plavat v rozpuštěném sádle. Doba záleží na množství a velikosti škvarek.
- Škvarek ochutnáme a pokud je již pro nás dostatečně vyškvařený, tak je scedíme. Já škvarky ještě trochu pomačkám vařečkou, aby tuk pustily opravdu všechen.
- Rozpuštěné sádlo si schováme a můžeme jej po vychladnutí použít na další skvělou dobrotu s chlebem a cibulí.
Samotné škvarky mám nejraději posolené s čerstvým chlebem a kyselou okurkou. A protože mi kručí v břiše jdu vybrakovat ledničku a najít něco, čím bych tu chuť zahnala.
Petra
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!