pondělí 23. července 2012

Halušky s bryndzou

Miluji halušky a dřív jsem je jedla jen se zelím a osmaženou slaninou a cibulí. Od té doby, co jsem díky mé kamarádce, která pochází ze Slovenska, ochutnala halušky s bryndzou, miluji právě je. Ačkoli ráda vařím nová jídla, tak halušky si dopřeji tak jednou za čtvrt roku. A dneska bych se s vámi chtěla podělit o jednoduchý recept!


Co budeme potřebovat?
  •  250g anglické slaniny
  • 1 malá cibule (nemusí být)
  • 1 lžíce oleje
  • 250g bryndzy
  • 1 malý kelímek zakysané smetany
  • 750g oloupaných brambor (asi 3 velké)
  • 150g polohrubé mouky
  • 150g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
Postup:
  1. Oloupané brambory si nastrouháme na jemno, přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a hladkou mouku.
  2. Hladkou mouku přidáváme opatrně, těsto by se mělo oddělit od mísy a přitom by mělo být lehce lepivé a lehké.
  3. Dáme si vařit vodu ve větším hrnci. Než se nám voda uvaří, těsto si odpočine a my můžeme na pánvičce s olejem vyškvařit nadrobno nakrájenou cibulku a na kousky nakrájenou slaninu.
  4. Také si v misce smícháme zakysanou smetanu s bryndzou.
  5. Těsto přes speciální sýto na halušky protlačíme do vařící vody a necháme krátce povařit - než vyplavou na hladinu, pak jsou hotové. Kdo nemá sýto, může nožíkem odkrajovat malé nočky přímo z prkýnka.
  6. Hotové halušky scedíme a propláchneme studenou vodou.
Halušky podáváme přelité bryndzou a posypané slaninou.
Kdo by chtěl, může vše smíchat v míse a pak teprve podávat.
Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mě.
Petra 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!