čtvrtek 13. prosince 2012

Řízek plněný zelím

Slíbila jsem vám recept na pořádný kus masa a tady je. A co by to bylo za maso bez mého oblíbeného zelí. Recept je kupodivu lehčí a rychlejší, než se na první pohled může zdát, takže ho určitě vyzkoušejte.


Co budeme potřebovat?
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny
  • 200 g kysaného zelí
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 500 g vepřové kýty
  • hladká mouka
  • 300 ml hovězího vývaru
Postup:
  1. Sušené houby dáme do misky a spaříme je horkou vodou. 
  2. Po 10 minutách scedíme a necháme okapat
  3. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na sádle spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. 
  4. Přidáme propláchnuté zelí, které si případně překrájíme na menší kousky, křen, polovinu  hub a utřený česnek.
  5.  Za stálého míchání opékáme asi 5 minut. 
  6. Poté směs osolíme a opepříme . 
  7. Z vepřové kýty nakrájíme plátky, naklepeme a osolíme. 
  8. Na každý plátek dáme část směsi, zabalíme, spíchneme párátkem a obalíme v mouce. 
  9. Řízky vyskládáme do sádlem vymaštěného pekáče a při 170 °C asi 40 minut pečeme. 
  10. Řízky vyndáme z pekáčku, výpek zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a povaříme do mírného zhoustnutí. 
  11. Nakonec přidáme zbylé houby a dochutíme soli a pepřem. 
Jako přílohu doporučuji jednoznačně brambory nebo bramborovou kaši, která krásně vsákne omáčku.
Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!