neděle 6. ledna 2013

Máslový Croissant

Máslové croissanty miluji, ale protože je v obchodě věčně nemají, nebo jsou gumové a staré, tak jsem se rozhodla, že se s nimi zkusím poprat doma. No, musím říct, že mi to dalo zabrat a ze začátku jsem opravdu netušila co se po mě chce, ale myslím, že jsem to zvládla (ikdyž do dokonalosti měli některé dost daleko a nemohla jsem je ani  zdokumentovat, ale nějaký ten kousek pro fotku jsem našla). Ale chutnají!!!



Co budeme potřebovat?
těsto:
  • 4 + 2/3 šálku hladké mouky
  • 1 + 3/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 lžíce instantního droždíí
  • 3/4 šálku + 2 lžíce mléka
  • 1 šálek vlažné vody
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
máslová kostka:
  • 1 + 1/2 šálku studeného másla (cca 340g)
  • 2 lžíce hladké mouky
Postup: 
  1. V míse si smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Přilijeme mléko, vodu a nakonec i máslo.
  2. Buďto ručně, nebo pomocí hnětače vypracujeme těsto, které by nemělo být příliš tuhé. Můžete je případně doladit trochou vody nebo naopak trochou mouky. 
  3. Pak těsto na pracovní desce lehce dopracujeme a vytvarujeme do "koule" a vložíme do olejem vymazané mísy. 
  4. Necháme přes noc v chladu.
  5. Jako další, v den přípravy croissantů, si uděláme máslovou kostku. Studené máslo si nakrájíme na menší kousky a mouku do něj vpracujeme pomoci hnětače. Kdybyste tento proces dělali rukami, máslo by se vám rozpustilo a to není dobře.
  6. Pak vzniklou máslovou hmotu přeneste na pečící papír a hmotu vytvarujte do čtverce o tloušťce přibližně 1 cm. Pak jej zakryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 10 minut v chladu.
  7. Těsto si vyválíme na pomoučené ploše do obdélníku asi 32 x 16 cm. Snažte se mít opravdu pravidelný tvar. Těsto by mělo být asi 1 - 1,5 cm tlusté.
  8. Máslový blok umístíme k levé straně těsta tak, aby od levého kraje bylo asi 0,5 - 1 cm.
  9. Pravou stranu překlopte k levé přes máslovou kostku. Všechny okraje by měli na sebe pasovat, aby bylo máslo v těstě uzavřeno.
  10. Těsto válečkem jemně rozklepeme, aby se máslo rovnoměrně dostalo po celé ploše těsta a pak jej rozválíme opět na obdélník v rozměrech jako v kroku 7.
  11. Teď těsto složíme na způsob skládání papíru do obdélníkové obálky. Třetinu těsta zprava přeložíme doleva a třetinu těsta zleva přeložíme doprava přes pravou přeloženou část.
  12. Takto připravené těsto necháme 30 minut odopčinout na pečícím papíru v ledničce.
  13. Těsto znovu položíme na pomoučený vál a to tak, že uzavřený okraj bude směrem k vám. Opět těsto lehce rozválíme na obdélník původních rozměrů.
  14. Opět složíme jako v kroku 11 a necháme odpočinout dalších 30 minut.
  15. Naposledy rozválíme, složíme a necháme odpočinout 90 minut.
  16. Hurá, naposledy nás čeká proces rozválení těsta asi na 3mm tlustý obdélník.
  17. Při hraně těsta si naznačte přibližně co 8 cm nožíkem bod po celé délce těsta.
  18. Teď si ostrým nožem nebo kráječem vyřežeme trojúhelníky. Jako na rohlíčky.
  19. Každý trojúhelník zarolujeme od delší strany ke špičce a zahneme do tvaru croissantu. Při rolování na těsto netlačíme
  20. Croissanty naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme zakryté kynout asi 90 minut.
  21. Nakonec je potřeme rozšlehaným vejcem.
  22. Pečeme při 180°C asi 15minut dozlatova.
Croissanty musíme nechat před podávání alespoň chvíli vystydnout.
Pro snazší pochopení celého procesu jsem vám našla video, kde je krásně zobrazeno válení, skládání, krájení i samotné stáčení.



Doufám, že se vám povedou a budou chutnat!
Myslím, že nakonec to není tak složité jak to na první pohled vypadá, ale každý týden je určitě péct nebudu :-)
Petra






 

2 komentáře:

  1. Ahoj. Váš recept mě zaujal a chci ho vyzkoušet ale potřebovala bych místo šálků znát váhu. Protože každý šálek nebo hrnek je jiný a pak výsledek není takový jaký by měl být. Děkuji Marcela

    OdpovědětVymazat

Děkuji mockrát za Vaše komentáře, které mi dělají velkou radost!