Taky se vám občas stane že si jdete pro
rohlík nebo chleba a zjistíte že už nemáte ani kousek pečiva? Tak pro
tyto případy vám dnes zveřejním recept na super housky, které jsem
zvládla i já. Na tvar prosím nehleďte, nejsem pekařka a to jak se motají
housky, vánočky a jiné věci pro mě bylo vždy záhadou.
Co budeme potřebovat?
- 1 balení sušeného droždí
- 1 šálek teplé vody
- 1/2 lžíce cukru
- 1 lžíce medu
- 1/2 lžičky soli + špetka soli
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 hrnky hladké mouky a trochu na vyválení
- 5 stroužků prolisovaného česneku
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce provensálského koření
Postup:
- Do mísy dáme vodu, droždí, cukr a med a necháme vzejít asi 10 minut kvásek.
- Pak přidáme 1/2 lžičky soli, olej a mouku.
- Vypracujeme těsto do tvaru koule. Vložíme do olejem vymazané mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple asi 3 hodiny.
- Pak odděláme utěrku a uprostřed těsta pomoci pěsti vtlačíme těsto dolů. Uděláme jakoby důlek. Opět zakryjeme a necháme kynout další hodinu.
- Po vykynutí do těsta uděláme důlek ještě jednou a pak jej vyválíme na pomoučeném vále asi 0,5 - 1cm silný plát o průměru asi 30cm. Rozměry berte jako orientační, pokud vám vyjde plát menší nic se neděje. Řiďte se spíše tloušťkou.
- Kolo z těsta pak rozkrojíme na půlky a jednotlivé půlky nakrájíme na proužky asi o šířce 1cm.
- Na pánvičce si rozpustíme máslo ke kterému přídáme špetku soli a prolisovaný česnek.
- Troubu předehřejeme na 200°C.
- Na plech si dáme pečící papír.
- Na každém proužku těsta udělejte uzel jako na obrázku níže a položte jej na plech.
- Každý uzel potřete lehce česnekovým máslem a pečtě asi 12 minut, dokud nejsou housky lehce zlatavé.
Nebojte se domácího pečiva, když jsem to zvládla já, tak vy taky.
Petra
Došlé pečivo je úžasnou inspirací, to já dobře znám :)
OdpovědětVymazatTou nejlepší :-)
Vymazat