sobota 31. března 2012

Vepřové plátky s tymiánem

Tymián je další koření, které u nás doma nesmí nikdy chybět, protože ho spotřebováváme ve velkém. Hodí se nejen k bramborám, ale také masu. 

Co budeme potřebovat?
  • vepřové plátky
  • sůl 
  • pepř
  • tymián
  • olivový olej
Postup:
Vepřové plátky si omyjeme, osušíme a naklepeme. Aby se nám při smažení nesmrskly, nařízneme na každé straně přibližně na 2 mm. Z jedné strany plátek  opepříme a posypeme tymiánem a z druhé strany posolíme a posypeme tymiánem. 


Takto připravené maso necháme aspoň 15 minut odležet a pak jej osmažíme na olivovém oleji.

Hotové maso je nejlepší s bramborovou kaší a zeleninou dušenou na másle.
Dobrou chuť!
Petra



pátek 30. března 2012

Barevná pánev

Protože mám ráda, když jídlo hraje různými barvami, tak jsem opět uvařila tak trochu čínu na jiný způsob a s hodně barevnými potravinami. Taky se omlouvám, jen za jednu fotku, ale snědli jsme to takovou rychlostí, že jsem nestačila fotit.

Co budeme potřebovat?
  •  1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 1-2 kuřecí prsa
  • 1 lžička libečku
  • 1 lžička koření na čínu
  • olej
  • sůl
Postup:
Cibuli si nakrájíme na půlměsíčky, papriku a kuřecí maso na nudličky. Všechny ingredience si osmažíme na oleji a ke konci osolíme, přidáme libeček a koření na čínu.

Hotovou směs podáváme s rýží, ovšem pokud to nesníte dřív než se uvaří, stejně jako my :)
Petra

čtvrtek 29. března 2012

Lívance

Velmi oblíbenou snídaní, jsou u nás doma lívance. Ačkoli člověk musí čekat než si těsto odpočine, výsledek stojí za to.

Co budeme potřebovat?
  •  250ml mléka
  • kousek rozpuštěného másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku od pečiva
  • 2 lžíce rumu
  • 350g hladké mouky
  • 2 vejce
Postup:
Nejdříve smícháme mléko, rum a vejce. Pak přidáme zbylé suroviny a vymícháme hladké těsto, které necháme 20 minut odpočinout. 
Takto připravné těsto dávkujeme nejlépe polévkovou lžící na pánev, kterou jsme si lehce potřeli olejem. Pokud máte přímo pánev s tvary lívanců, ušetříte si práci. Ti kteří ji nemají budou mít lehce nepravidelné tvary, ale na chuti to nic nemění.

Tyhle lívance jsou nejlepší s domácí marmeládou.
Petra

středa 28. března 2012

Masové špalíčky s koprem

My doma jsme masožravci. Milujeme i saláty a ryby, ale jak jde o kus masa, neodoláme, zvlášť když je dobře připravené. Protože jsem našla doma kopr, který mi hrozně voní, zkusila jsem spojit chuť masa právě s ním.

Co budeme potřebovat?
  •  lžíci kopru
  • 300g mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • strouhanku
  • olej
Postup:
Mleté maso smícháme se lžicí čerstvého kopru, který jsme si nasekali. Přidáme špetku soli a pepře a promícháme. Z masa vytvarujeme jakési špalíčky, které pak obalíme ve strouhance a osmažíme na rozpáleném oleji, dokud maso není hotové (přibližně 20 minut). 

Špalíčky můžete jíst samotné, s rýží či s jakoukoli variací brambor.
Dobrou chuť!
Petra

úterý 27. března 2012

Kuřecí prsa s rozmarýnem

Znáte tu úžasnou vůni rozmarýnu? Tuhle bylinku si může každý pěstovat doma v květináči, tak proč ji nevyužít pro vaření? Vyzkoušejte tento recept a nebudete litovat.

Co budeme potřebovat?
  •  kuřecí prsa s kůží
  • sušené, čerstvé nebo mražené hřiby
  • rozmarýn
  • sůl
  • olivový olej
  • kmín
  • mletá sladká paprika
Postup:
Kuřecí prsa si omyjeme, osušíme a osolíme. Vložíme je do pekáčku, posypeme každé z nich špetkou papriky a rozmarýnu a prsa podlijeme. Nakonec každé z nich lehce posypeme kmínem a zakápneme olivovým olejem. 

Takto připravné maso dáme péct na 180°C.
Asi po 15 minutách přidáme houby, 
maso polijeme vzniklou šťávou 
a ještě přibližně 15 minut pečeme.
 Hotové maso podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Dobrou chuť!
Petra

pondělí 26. března 2012

Masové dukátky se zelím

Máte rádi sekanou, karebenátky a jiné dobroty z mletého masa? Pak zkuste i tyhle dukátky.

Co budeme potřebovat:
  •  500g mletého masa
  • 2 lžíce strouhanky
  • špetka soli a pepře
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 hrsti kysaného zelí nakrájeného na malé kousky
  • olej
Postup:
Mleté maso smícháme se strouhankou, paprikou, kysaným zelím, solí a pepřem a promícháme. 
Ze směsi vytvarujeme malou sekanou a nakrájíme ji na širší kolečka, které si pomoci prstů vytvarujeme do dukátků, které pak smažíme v pánvi na rozpáleném oleji přibližně 10 minut z každé strany.


Dukátky podáváme nejlépe s bramborem.
Dobrou chuť!
Petra

neděle 25. března 2012

Smažené žampiony

Dnešní recept není ani tak o tom naučit se něco nového, spíše jako další nápad pro oběd.

Co budeme potřebovat?
  • žampiony
  • hladká mouka
  • 3 vejce
  • strouhanka
  • olej

Postup:
Žampiony si očistíme a postupně obalíme v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka. 
 
Takto připravené žampiony osmažíme do zlatava v oleji. Ti co mají fritovací hrnec doporučuji použít jej. 

Okapané žampiony podáváme například s uvařeným bramborem. Žampiony nezapomenem po usmažení osolit.
Petra

sobota 24. března 2012

Zapečená bageta

Potřebujete rychlou večeři? Zkuste tyhle bagety.

Co budeme potřebovat?
  •  1 tmavá bageta
  • 1 malý kvalitní protlak
  • černé olivy
  • jarní cibulka
  • mozzarella

Postup:
Bagetu si rozkrojíme na půl a půlky ještě podélně rozříznem. Všechny čtyři části bagety si potřeme protlakem.  Takto připravené bagetky obložíme na kolečky nakrájenou jarní cibulkou a na půlky rozkrojenou černou bagetu. Nakonec položíme plátky mozzarelly a dáme zapéct do trouby na 200°C na 15 minut.

Bagetky podávejte teplé.
Dobrou chuť!
Petra

pátek 23. března 2012

Kuřecí kousky se špenátem

Máte rádi vepřové výpečky se špenátem a knedlíkem? Tohle jídlo to sice nenahrad ale je to taková jakoby zdravější verze.

Co budeme potřebovat?
  • kuřecí prsa
  • koření dle chuti (já použila koření na kebab)
  • čerstvý špenát
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
Postup:
Kuřecí prsa si nakrájíme na kousky, posypeme kořením (na 1 kuřecí prso přibližně 0,5 lžičky koření) a necháme odležet 10 minut. 

Na pánvi na 1 lžíci oleje si krátce prohřejeme špenát, přidáme prolisovaný česnek, špetku soli a pepře a promícháme. Celková doba prohřívání špenátu je asi 5 minut.

Poté si na zbylém oleji osmažíme kuřecí kousky do zlatova. 

Maso a špenát podáváme s uvařenými brambory.
Dobrou chuť!
Petra

čtvrtek 22. března 2012

Lotrinský koláč

Dnes jsme dostali večer takovou chuť na něco dobrého, že jsem vytáhla kuchařku a rozhodla se upéct tenhle rychlý koláč. Pravda na noc nic moc dietního, ale chuťové buňky byly uspokojeny a to za to stálo.

Co budeme potřebovat?
  •  1 balení listového těsta
  • 100g anglické slaniny (doporučuji plátky)
  • 200g šunkového salámu nakrájeného na kostičky
  • 1 lžíce másla
  • 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka 
  • 200g strouhaného sýra
  • 1 smetana ke šlehání
  • 2 vejce
Postup:
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj položíme rozválené listové těsto. Slaninu nakrájíme na nudličky a nasucho vyškvaříme na pánvi, po 4 minutách přidáme šunkový salám, lžíci másla a chvíli opékáme, nakonec vmícháme cibulku a prohazujeme asi 3 minuty.

Směs dáme na listové těsto, posypeme sýrem a zalijeme smetanou prošlehanou ručně s vejci.

 Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 minut.
Petra

středa 21. března 2012

Těstoviny s tofu

Opět rozšiřuji svou oblíbenou kapitolu těstoviny. Tentokrát trochu netradičně s uzeným tofu.

Co budeme potřebovat?
  •  1 balení uzeného tofu
  • 1 mražená zeleninová mexická směs
  • těstoviny dle vlasntní chuti
  • 1 střední protlak
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 1 lžíce oleje
Postup:
Těstoviny si uvaříme dle návodu na obalu. Než se nám uvaří těstoviny, tak si nakrájíme na malé kousky tofu a na oleji jen prohřejeme asi po dobu 5 minut na pánvi. 

Pak přidáme mraženou zeleninu a vaříme dalších 10 minut. Nakonec přidáme protlak a dle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr.

Hotové těstoviny podáváme přelité omáčkou a posypané sýrem.
 Petra

úterý 20. března 2012

Salát s medovým dresinkem

Říkala jsem si, že jsem dlouho neměla salát a protože mám období, kdy ulítávám na medu, musela jsem to nějak zkombinovat. A jak to dopadlo? 

Co budeme potřebovat?
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 250g plátků anglické slaniny
  • 250g cherry rajčátek (přepůlených)
  • 400g plechovka bílých fazolí
  • 2 lžíce petrželky (nejlépe čerstvé)
  • 80g čerstvého baby špenátu
Postup:
Hořčici, med a 1 lžíci vody dobře vyšlehám vidličkou v misce.

Pltáky slaniny rozložíme na plech vyložených pečícím paíprem a dáme na 8 minut do trouby na 180°C, aby se nám upekly a byly krásně křupavé.

Lehce vychladnuté je pak nalámeme na menší kousky. Přepůlená rajčata promícháme s okapanými fazolemi, petrželkou a špenátem.

Přidáme kousky slaniny a přelijeme dresinkem.

Tak co, máte na něj taky chuť?
 Petra

pondělí 19. března 2012

Kuřecí stehna plněná špenátem a sýrem

Špenát, potravina, která má mnoho vitamínů a je pro nás velmi prospěšná. Už i Pepek námořník to moc dobře věděl. A protože máme rádi kuřecí maso, tak jsem to prostě spojila dohromady.

Co budeme potřebovat?
  • 4 kuřecí horní stehna bez kosti s kůží
  • 85 g čerstvého špenátu
  • 85g balkánského sýru
  • pepř, sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Špenát spaříme horkou vodou a pak jej "vyždímáme" pomoci rukou. Smícháme jej s nastrouhaným sýrem, trochou pepře a solí.
Mezi kůží a masem si uděláme prstem kapsu, kterou naplníme špenátem. Maso osolíme a opepříme ze všech stran a na oleji na pánvi osmažíme kůží dolů dokud nezhnědne, pak otočíme a opékáme asi 7 minut.
Pak přendáme kuře i s výpekem do pekáčku, podlijeme asi 1dcl vody a dáme péct přiklopené na 20 minut do trouby, pak odklopíme a pečeme ještě 10 minut dozlatova.

Ke kuřeti podávejte nejlépe brambory.
Dobrou chuť!
Petra  

neděle 18. března 2012

Langoše

Taky máte občas problém odolat pouličním stánkům, které nabízejí ty výborné a přitom nezdravé věci? Já teda ano a ze všeho nejvíce langošům. A tak jsem se rozhodla, že si je udělám rovnou doma.

Co budeme potřebovat?
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500g hladké mouky + na poprášení
  • 30g droždí
  • 250 - 300ml mléka
  • 1 střední kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička sody
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
Postup:
Smícháme si cukr, lžíci mouky, droždí a 100ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté k němu vlijeme zbylé mléko prošleháme s jogurtem a vsypeme zbylou mouku smíchanou se sodou a solí. Hnětením vypracujeme těsto, dokud se nelepí na vařečku. Jakmile se přesto lepit přestane a začnou v něm vznikat bubliny je hotovo. Poprášíme ho moukou a dáme ho na půl hodiny kynout. Z těsta si uděláme asi 8 - 14 bochánků (podle toho jak velké langoše chcete mít) a necháme ještě 20minut kynout. Pak si bochánky vytahujeme tak, aby vznikly placky, které dáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme do zlatova z obou stran, poté je necháme okapat na ubrousku.
Hotové langoše podáváme potřené česnekovou pastou (recept zde) a můžeme přidat kečup a strouhaný sýr.
Petra

sobota 17. března 2012

Linecká pochoutka

Ačkoli máme do Vánoc daleko, čeká vás dnes sladkost z lineckého těsta, které mám hrozně ráda.
Co budeme potřebovat?
  • 1 Hera (250g)
  • 350g hladké mouky
  • 120g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 žloutky
na zdobení:
  • marmeláda

Postup:
Heru nakrájenou na malé kousky zpracujeme se žloutky, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké a nelepivé těsto, které necháme 30 minut odležet v chladu.

Poté ho rozválíme asi na 0,5cm plát, ze kterého vykrajujeme libovolné  tvary, které dáme péct na 200°C asi na 12minut.
Hotové tvary potíráme oblíbenou marmeládou. 

Teď už vám nezbývá nic jiného, než si udělat dobrou kávu a vychutnat si svou chvilku odpočinku.
Petra